Povodom Svjetskog dana borbe protiv raka 2021. udruga SVE za NJU predstavlja portal kojemu je cilj pružiti podršku, informirati i osnažiti onkološke bolesnika, ali i okupiti sve udruge i zdravstvene ustanove u adresaru besplatnih stručnih savjetovališta

 

Šest od deset pacijenata treba barem inicijalnu psihološku podršku, trećina treba kontinuiranu podršku i praćenje, a psihološku pomoć potrebno je tijekom liječenja oboljelog i nakon smrti osigurati i članovima obitelji i njegovateljima, zaključak je u nedavno usvojenom Nacionalnom strateškom okviru protiv raka do 2030. (NSOPR). Implementacijom ovog dokumenta Hrvatska može značajno unaprijediti prevenciju i liječenje onkoloških bolesti, smanjiti smrtnost od raka i povećati preživljenje.

Kako to ne bi ostala samo „lista želja“, udruga SVE za NJU, jedan od sudionika platforme Hrvatska protiv raka, koja je pokrenula inicijativu za usvajanje NSOPR-a, paralelno je već započela projekt izgradnje portala na kojemu onkološki bolesnici i članovi obitelji na jednom mjestu mogu pronaći ne samo edukaciju o psihičkim teškoćama onkoloških bolesnika, nego i cjelovit nacionalni adresar besplatnih stručnih savjetovališta u zdravstvenom sustavu i udrugama.

Udruga SVE za NJU od osnivanja zagovara psihološku pomoć kao integrirani dio onkološkog liječenja, promiče koristi i vrijednosti psihoonkologije u praksi i pruža stručnu psihološku pomoć u Centru za psihološku pomoć. To je na tragu standarda onkološke skrbi koje promiče International Psycho-Oncology Society (IPOS) – psihološka pomoć je univerzalno ljudsko pravo, a distres kod onkoloških bolesnika treba mjeriti kao šesti vitalni znak nakon temperature, krvnog tlaka, pulsa, disanja i boli.

„Više nitko ne dvoji koliko je psihološka pomoć važna, no, pravo je pitanje gdje stručnu podršku mogu dobiti onkološki bolesnici, bolesnice i članovi obitelji? Koliko imamo specijaliziranih psiholoških savjetovališta, gdje se ona nalaze i kako doći do tih informacija? Nije dovoljno samo otvoriti savjetovalište nego tu informaciju treba učiniti dostupnom bolesnicima kroz nacionalni adresar, što smo i uspjeli postići portalom psihoonkologija.hr. Važnost ovakve baze prepoznalo je i Ministarstvo zdravstva, te nas podržalo u razvoju ideje.“, pojašnjava Ljiljana Vukota iz udruge SVE za NJU.

Zasad je u adresaru 13 savjetovališta u kojima u kojima su pacijentima na raspolaganju psiholozi, psihijatri ili psihoterapeuti no lista će se redovito ažurirati. Uz samo nekoliko klikova, svaki bolesnik može pronaći sebi najbliže savjetovalište, te dobiti informaciju o dostupnim stručnjacima, načinu predbilježbe, radnom vremenu, potrebi za uputnicom, ili primjerice, mogućnosti telefonskog savjetovanja.

„I ovim putem pozivamo pacijente da se obrate stručnjacima i potraže psihološku pomoć, koja je univerzalno ljudsko pravo i znak mudrosti, a ne slabosti. Portalom želimo aktivirati i zdravstvene radnike, da i oni dodatno osvijeste važnost stručne psihološke podrške, te ohrabruju bolesnike da se jave u savjetovalište. Pozivamo i sve udruge i zdravstvene ustanove da svoje savjetovalište registriraju u nacionalnom adresaru besplatnih stručnih savjetovališta“, poručuju iz udruge.

Izgradnju portala psihoonkologija.hr podržala je tvrtka Novartis.

Iako se i u Hrvatskoj zadnjih godina puno više govori o psihološkoj podršci, mnogi bolesnici, a niti zdravstveni radnici, ne znaju gdje je mogu dobiti. Na ta i mnoga druga pitanja odgovara portal www.psihoonkologija.hr.